Facebook en de rechtbank

Een cliënt van ons kantoor was door de rechtbank veroordeeld om voor een periode van twee weken een rectificatie op haar eigen Facebookpagina te plaatsen. Als zij dat niet zou doen, moest zij een flinke dwangsom betalen.
Onze cliënt wilde dat natuurlijk voorkomen en plaatste de rectificatie op haar eigen Facebookpagina. Daarbij vinkte zij aan dat de rectificatie openbaar geplaatst moest worden. In de praktijk blijkt zo’n openbaar bericht echter alleen zichtbaar te zijn voor mensen met een Facebookaccount en dus niet voor mensen zonder account.

De wederpartij wilde dat onze cliënt ervoor zou zorgen dat de rectificatie ook voor mensen zonder Facebookaccount zichtbaar zou zijn. Een nogal vreemde eis, omdat onze cliënt de rectificatie al op de meest openbaar mogelijk manier had geplaatst.
De wederpartij schakelde een deurwaarder in om de dwangsom bij onze cliënt in te vorderen. Deze deurwaarder twijfelde echter zelf ook aan de haalbaarheid en heeft de kwestie aan de rechtbank voorgelegd.

Tijdens de zitting werd besloten gewoon maar even op Facebook te kijken. Onze cliënt liet op de computer van de griffier haar Facebookpagina zien en gaf de wederpartij (en de rechtbank) een lesje Facebook. Zij liet zien dat de rectificatie door haar openbaar was geplaatst.

De rechtbank heeft onze cliënt, die werd bijgestaan door Jarieke Hardeman, gelijk gegeven en dat betekent de deurwaarder de dwangsom (gelukkig!) niet bij haar mag innen. De zichtbaarheid van de rectificatie was in de eerdere procedure niet aan de orde gekomen. Als de wederpartij had gewild dat de rectificatie zichtbaar zou zijn voor iedereen, dan had de wederpartij dat ook op die manier moeten vorderen en dat was niet gebeurd. De wederpartij had gevorderd de rectificatie op haar eigen Facebookpagina moest worden geplaatst en dat had onze cliënt gedaan.

Met andere woorden: zorgvuldig formuleren en procederen is belangrijk! Ons kantoor kan u daarover adviseren. Moet u bij de rechtbank komen of wilt u een procedure starten? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.